​Medicin

​SSRI-præparater

​SSRI er en forkortelse af Selective Serotonin Re-uptake Inhibitors. Disse stoffer virker ved at påvirke hjernens serotoninsystem. Serotonin er en neurotransmitter (signalstof) som frigives fra en nervecelle og derefter påvirker nabocellen, og er man i behandling med et SSRI-præparat, stimuleres hjernens serotoninsystem.

Præparaterne er virksomme ved angstlidelser, depression og OCD. Der går typisk 2-4 uger før effekten begynder at sætte ind - ved OCD nogle gange først efter ½ år. Ved OCD er dosis højere end ved angstlidelser og depression. Man bliver ikke fysisk afhængig af SSRI-præparater, men hvis man ikke får relevant kognitiv adfærdsterapi, må man forvente, at angst- og OCD symptomerne vender retur, hvis man holder op med at tage medicinen.

Bivirkningerne er som regel milde. Man skal dog være opmærksom på, at der i begyndelsen af behandlingen kan komme forværring af angstsymptomerne. På samme måde kan der i de første uger af behandlingen ses kvalme, hovedpine og milde influenzalignende symptomer, som senere aftager. Det skal også nævnes, at en hel del mennesker der tager SSRI præparater kan være generet af seksuelle bivirkninger, primært i form af nedsat lyst. Der er ikke nogen kendte langtidsbivirkninger ved at tage SSRI-præparater.​

Dual action præparater

​Disse moderne stoffer påvirker ikke bare serotinin, men også neurotransmitteren (signalstoffet) noradrenalin. Heraf populærbetegnelsen "dual action" (dual = 2). Derved er stofferne til tider mere effektive, men har også normalt flere bivirkninger. De bruges specielt ved depression, eller hvis der ved angst eller OCD også er en depressiv komponent. Det drejer sig om stofferne Efexor (37,5-300 mg), Remeron (15-30 mg) og Cymbalta (30-60 mg).

Tricycliske antidepressiva

​Disse gamle præparater bruges ved svær depression, idet de er mere effektive end de ovenstående stoffer, men de giver også flere bivirkninger, specielt hos ældre.

Benzodiazepiner

​Ved akut behandling af angst, kan der gives benzodiazepiner, fx Oxazepam eller Stesolid. Disse stoffer er hurtigtvirkende og meget effektive, men efter kort tid bliver man fysisk afhængig af dem. Det er derfor medicin, man typisk kun vil bruge i korttidsterapi, og man skal huske at trappe langsomt ud for at undgå abstinenssymptomer.

Valdoxan

​Dette er et helt nyt antidepressiva som virker ved at stimulere hjernens melatoninsystem, som spiller en afgørende rolle ved søvn. Virkningsmekanismen er således helt anderledes end traditionelle antidepressiva, idet der dog også ved Valdoxan sker en påvirkning af serotoninsystemet. Præparatet blev registreret til brug i Danmark i juni 2009, så den praktiske erfaring er endnu beskeden, men de foreløbige kliniske erfaringer er gode​.

Stemningsstabiliserende stoffer

​Ved bipolar (maniodepressiv) sindslidelse skal der primært behandles med stemningsstabiliserende stoffer. Det drejer sig om enten Lithium, antipsykotika eller antiepileptika. Lithium er første valg ved såkaldt bipolar type 1 sygdom, hvor der udover depression har været klare maniske faser. Ved bipolar type 2, hvor der kun har været milde maniske faser - hypomane faser - er det ofte godt at behandle med antiepilepsimidlet Lamictal, som er effektivt og har meget få bivirkninger. Af antipsykotika som er effektive ved bipolar sygdom kan nævnes Zyprexa, Abilify, Seroquel og Risperdal.

Ritalin

​Dette stof bruges til behandling af ADHD. Stoffet gør at man øger sin koncentrationsevne, hvilket er afgørende ved denne sygdom, hvor evnen til at fokusere sin opmærksomhed er nedsat. Stoffet virker kun i 3-4 timer, men til gengæld behøver man kun at prøve det én gang før man ved om det virker.

Lyrica

​Dette præparat er et relativt nyt angstdæmpende middel som også har effekt ved epilepsi. Det er ofte meget effektivt og har få bivirkninger. I opstart kan man blive sløv, men denne sløvhed foretager sig hurtigt, og man kan vælge at trappe langsomt op.

Medicin ved alkoholisme

​Naltrexon og Selincro ved alkoholisme er beskrevet under "Alkoholmisbrug".

Dette afsnit er skrevet af overlæge, dr.med. Jakob Ulrichsen, speciallæge i psykiatri 14-12-2013​​​

Psykiatrisk og psykologisk klinik med behandlinger i øjenhøjde​

Vil du høre mere om, hvordan vi kan hjælpe dig? Er du i en træls periode af dit liv, og skal du bruge hjælp til at blive hevet op til overfladen igen? Så kan du trygt kontakte Ulrichsens Klinik. Vi hjælper dig med at få livsglæden tilbage.

Kontakt os via Lægevejen

Om firmaet

Vores psykiatri- og psykologiklinik er beliggende nær Trianglen metrostation på Østerbro. Vi er en privat klinik, hvorfor det ikke er muligt at blive henvist til os via egen læge. 

fb32

Kontakt os i dag!

Telefontid imellem 12.15 til 13.00.

Alternativt er du mere end velkommen til at kontakte Ulrichsens Klinik via Lægevejen.