Spiseforstyrrelser-behandling tilbydes​

Mennesker med spiseforstyrrelser tænker næsten konstant på mad. Der er et sygeligt fokus på omfanget af kalorieindtag og forbrænding. Selv et beskedent vægttab vil ledsages af en næsten euforisk kontrol- og sejrsoplevelse. På samme måde vil vægtøgning på bare få hundrede gram give anledning til selvhad - nogen får ligefrem trang til selvskade - og en følelse af totalt kontroltab.

Der er fokus på at undgå fedtholdige fødevarer, lyst til at springe måltider over når det er muligt, gemme maden i mundhulen (for at kunne spytte det ud senere), eller flytte maden rundt på tallerkenen, for at skjule det minimale fødeindtag. Maden vejes ofte omhyggeligt både ved tilberedning og indtagelse, og mange vil gerne selv lave deres mad da de ikke stoler på at andre følger deres rigide regler ingen fedt eller sukker i maden. Mange dyrker overdreven motion. Det kan både foregå dagligt i motionscenter, men også almindelige dagligdags aktiviteter kan ændres så man "altid går" i stedet for at tage bussen, eller tager trappen i stedet for elevator. Mange har også prøvet slankende, afførende eller vanddrivende midler for at forhindre vægtøgning. Andre fremprovokerer opkastninger eller faster flere dage i træk.

​Det er ikke ualmindeligt at mennesker med spiseforstyrrelse kan placeres i det bipolare spektrum (stemning/humør svingende). Hos bulimikere forekommer spiseanfaldene eksempelvis hyppigere i depressive faser. 

Nogle spiseforstyrrede har også ordenstrang og opstiller rigide regler omkring spisesituationen. Måske skal maden indtages i en bestemt rækkefølge eller servicet arrangeres på en særlig måde. Mange undgår at spise sammen med andre, og det er helt udelukket at tage på restaurant med sine venner. Andre er umådeligt optaget af, hvordan de sidder ved spisebordet eller hvordan maden ligger på tallerkenen.

Anoreksi

Anoreksi er kendetegnet ved et selvfremkaldt vægttab og et svært forvrænget kropsbillede, hvor kroppens vægt og form overvurderes. Anorektikeren sulter sig selv og overmotionerer sig til ekstrem undervægt, hvilket er meget pinefuldt for både patienten, men også pårørende at være vidne til. Når man har anoreksi er man sjældent lydhør overfor familiens bekymringer og forsikringer om at man er "tynd nok", da man altid ser en buttet og ulækker krop i spejlet.

​Med den tiltagende underernæring følger hormonelle forstyrrelser med ophør af menstruation, nedsat lyst til sex og potens. Der kan komme øget hårvækst (lange dun) særligt på underarme og kinderne. Der kan være kognitive forstyrrelser i form af koncentrationsbesvær og søvnforstyrrelser samt nedsat humør og energi. Anorektikeren søger sjældent behandling på eget initiativ grundet dårlig sygdomsindsigt samt angst for behandlingen, som vil betyde at de skal spise mere og øges i vægt.

Bulimi

Bulimi indebærer ofte en uimodståelig spisetrang og ukontrollerede spiseanfald (binge eating), hvor patienten indtager meget store mængder mad. For at modvirke vægtøgning benyttes forskellige former for kompensatorisk adfærd, fortrinsvis selvfremkaldte opkastninger. Bulimikeren har et forvrænget kropsbillede med frygt for fedme, men vil almindeligvis være normalvægtig. Der vil som regel være skam- og skyldfølelse forbundet med det bulimiske adfærdsmønster, hvorfor det ofte holdes skjult for pårørende.

Om spiseforstyrrelser-behandling

Spiseforstyrrelser-behandling er ofte langvarig. Anoreksi kan have alvorlige og livstruende følgevirkninger såsom hjertesvigt, knogleskørhed samt lever- og nyreskader. Initieres behandlingen tidligt i sygdomsforløbet, er prognosen dog almindeligvis god.

Behandlingsplanen skræddersyes til den enkelte patient, og vil typisk involvere ugentlig vejning, opfølgning på fødeindtag, psykoedukation (undervisning) om spiseforstyrrelse og kognitiv adfærdsterapi. Medicinsk behandling som supplement til psykoterapi kan med fordel overvejes hvis der udover spiseforstyrrelsen er meget angst, tvangstanker/tvangshandlinger eller depressive faser.

Kontakt os og hør mere om spiseforstyrrelser-behandling via Lægevejen.

Vi har patienter fra København, Hovedstaden og Nordsjælland.​​

Psykiatrisk og psykologisk klinik med behandlinger i øjenhøjde​

Vil du høre mere om, hvordan vi kan hjælpe dig?

 Så kan du trygt kontakte Ulrichsens Klinik. Vi hjælper dig med at få livsglæden tilbage.

Kontakt os via Lægevejen

Om firmaet

Vores psykiatri- og psykologiklinik er beliggende nær Trianglen metrostation på Østerbro. Vi er en privat klinik, hvorfor det ikke er muligt at blive henvist til os via egen læge. 

fb32

Kontakt os i dag!

Telefontid imellem 12.15 til 13.00.

Alternativt er du mere end velkommen til at kontakte Ulrichsens Klinik via Lægevejen.